Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Σωματική Άσκηση & Διατροφή

  • Θεωρείται ο αποτελεσματικότερος τρόπος μείωσης του σωματικού βάρους.
  • Αποτελεί το πολυτιμότερο προληπτικό και θεραπευτικό όπλο για την υγεία της καρδιάς και των αγγείων.
  • Δρα ευεργετικά στην υπέρταση, στην παχυσαρκία, στον σακχαρώδη διαβήτη και σε κάθε μορφή υπερλιπιδαιμίας.
  • Το γρήγορο βάδισμα γυμνάζει τα πόδια και ολόκληρο το σώμα, βοηθώντας στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. 
  • Η άσκηση και κάθε είδος σωματικής δραστηριότητας, δεν αντιστοιχούν στην στενή έννοια του γυμναστηρίου. Δεν χρειάζεται να είναι κοπιαστική, ούτε καν καθημερινή. Γρήγορο βάδισμα 3-4 φορές την εβδομάδα, επί 60 λεπτά κάθε φορά, θεωρούνται αρκετά. Προτείνεται πάντοτε η αεροβική ή δυναμική γυμναστική (περπάτημα, κολύμπι, ποδήλατο, κωπηλασία) διότι μειώνει τους παράγοντες κινδύνου για αθηροσκλήρωση των αγγείων. Αντίθετα δεν συνιστώνται ασκήσεις αντίστασης ή στατικής γυμναστικής (άρσεις βάρους), διότι προκαλούν αύξηση της αρτηριακής πίεσης κατά την εκτέλεσή τους.
  • Η κάλυψη πρωτεϊνικών αναγκών: γίνεται κυρίως από ψάρι (1-2 φορές την εβδομάδα), πουλερικά χωρίς πέτσα (1-2 φορές την εβδομάδα) και σπανιότερα από κόκκινο κρέας (1 φορά στις 10 μέρες). Προτιμούμε αποβουτυρωμένα ή ημιαποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά, ανάλογα με τη σοβαρότητα της υπερλιπιδαιμίας. Πολύ καλές πηγές πρωτεϊνών είναι τα όσπρια, τα οποία πρέπει να καταναλώνουμε 2-3 φορές την εβδομάδα.
  • Η κάλυψη των αναγκών σε λιπαρά: πρέπει να γίνεται από ελαιόλαδο (μονοακόρεστο λίπος), το οποίο έχει απόλυτα θετική επίδραση στη ρύθμιση των λιπιδίων του αίματος. «Aπαγορεύονται» τα ζωικά λίπη (είναι κορεσμένα). Μειώνουμε στο ελάχιστο τα αυγά, τα τυριά και τα θαλασσινά.
  • Η κάλυψη των αναγκών σε υδατάνθρακες: βασίζεται στους υδατάνθρακες, κυρίως των δημητριακών, των λαχανικών και των φρούτων. Αποφεύγουμε την ζάχαρη και τα γλυκά. Φροντίζουμε ιδιαίτερα να προσλαμβάνουμε ικανοποιητικές ποσότητες φυτικών ινών. Αυτές δεσμεύουν το λίπος και τη χοληστερόλη των τροφίμων και καθώς αποβάλλονται, τα συμπαρασύρουν και εμποδίζουν τον οργανισμό να τα απορροφήσει. Στους υδατάνθρακες χρειάζεται μεγάλη αίσθηση του μέτρου.

 

Το αλάτι, ο καφές και το οινόπνευμα έχουν σχέση με την υψηλή αρτηριακή πίεση. Το οινόπνευμα σχετίζεται επίσης και με τα τριγλυκερίδια. Είναι καλό να μειώσουμε το αλάτι και τον καφέ, ενώ από τα οινοπνευματώδη, ας κρατήσουμε μόνο το κρασί (κυρίως το κόκκινο), ως συνοδευτικό κάποιου μεσογειακού πιάτου με δημητριακά ή λαχανικά, αρκεί να μην ξεπερνά τα δύο ποτηράκια την ημέρα. Η δράση του θεωρείται ευεργετική στην καρδιαγγειακή λειτουργία.

Επικοινωνία

Αγ. Κων/νου (Αγυϊάς) 95 (κτίριο Βιοκαρπέτ) 1ος όροφος Τ.Κ. 264 42 Πάτρα

Τηλ: 2610 420 820 Φάξ: 2610 420 821

email: atnikola@otenet.gr

* Στην παράγραφο “ΑΡΘΡΑ – ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ”  της ιστοσελίδας θα βρίσκετε πάντοτε επίκαιρα θέματα και χρήσιμες οδηγίες.  

Υπηρεσίες Ιατρείου

Το Ιατρείο εστιάζει στην αποτροπή μέσω πρόληψης και στην αντιμετώπιση μέσω θεραπευτικής διαφόρων παθολογικών καταστάσεων ή επιπλοκών που μπορεί να προκληθούν από οξέα ή χρόνια νοσήματα.

Χρήσιμα Links

Ο Γενικός Ιατρός συνεργάζεται με όλους τους Φορείς Υγείας (δημόσιους και ιδιωτικούς) καθώς και με όλες τις άλλες υποειδικότητες για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των ασθενών του.